петък, 19 септември 2014 г.

Парадоксът: „Премиер срещу парламент в съда!“



То бива, бива лакейщина, ама чак пък толкова! Докарахме я дотам, че действащ премиер да се изправи в съда срещу най-висшия орган – парламентът. Това е прецедент! Фарсът е пълен и поради това, че премиерът е „служебен“, а парламент - няма. Затова пък съд има и за пореден път e сцена за политическо показване! Явно е, че служебният премиер проф.  Близнашки не се спира пред нищо в името на общата кауза с ГЕРБ. Като един и същи „Матросов“ той влезе в битката като  пренебрегна факта, че вече е премиер, а не обикновен конституционалист. Е, поне едно не може да му се отрече -  верен е на благодетеля си, както куче на стопанина си.  
Пълен абсурд е това, което се случи - действащ премиер да се яви по дело срещу парламента на страната си. Близнашки беше в комитета, който миналата пролет подкрепи ГЕРБ в подписката пред НС в подкрепа на президента Плевнелиев за  референдум за промяна в изборното законодателство. Проверката на служба ГРАО (Гражданска регистрация и административно обслужване) обаче установи, че валидните подписи са по-малко от изискуемите и няма основание за задължително провеждане на референдум. Това стана повод екс-шефът на парламента Миков да прехвърли топката на депутатите, които отхвърлиха искането. С това сагата изглеждаше приключила!
Да, ама не! Оказва се, че Близнашки и колегите му от инициативния комитет са завели дело срещу Миков, че не е определил срок за отстраняване на нередностите и не е дал информацията от ГРАО. Това обаче е било в едно друго време и друга ситуация, тогава когато Близнашки е бил обикновен конституционалист! Сега Близнашки е премиер, а това е пост, който изисква дълбок респект и елементарна оценка на ситуацията!  Никога досега изпълнителната власт не е атакувала решения на законодателната, особено в съда. Обикновено за тези цели се използва президентската институция. Явно е обаче, че тук не става дума за уважение към поста, а за това кой ще изпъкне най-много в угода на ГЕРБ! И това е повече от ясно! Като премиер Близнашки може директно да поиска информацията от ГРАО, която вече му е пряко подчинена. Вместо това обаче, той се изправи в съда срещу парламента на страната, на която сега е министър-председател! Защо, бе Близнашки? Какво може да накара начетен човек като Вас да не се съобразява с елементарните принципи на държавността? Ясно е, че не става дума за информация, а показност!
А дали Б.Б. ще оцени подобаващо тази услуга? Или ще реши, че някой се е огледал в мястото отредено за него – това на редовния премиер! Като професор-конституционалист Близнашки  би трябвало отлично да знае, че  правителството е подчинено на парламента, а не обратното. И, че няма кауза, особено партийна, която да е над държавността!

Няма коментари:

Публикуване на коментар