вторник, 18 юни 2013 г.

Правителството проигра 100-те си дни с единствено лошо управленско решениеПравителството проигра 100-те си дни с единствено лошо управленско решение
Кабинетът и парламентът трябва да проявят отговорност и да приемат промените в избирателния кодекс, които НОВА АЛТЕРНАТИВА предложи в програмата си

Правителството дойде в изпълнителната власт със заклинанието за експертно управление. А зад заклинанието се оказа, че политическите сили, които го излъчиха нямат никакъв друг управленски подход, освен да поставят свои хора, чрез които да държат управлението под контрол. Което не е много по-различно от подхода на ГЕРБ. И от тази гледна точка се вижда, че политическото статукво всъщност се самовъзпроизвежда. Вижда се, че парламентарните политически сили по никакъв начин не са разчели правилно посланието от февруарските протести. Въпреки, че голяма част от управленските предложения на НОВА АЛТЕРНАТИВА бяха „заимствани“, не се видя политическа воля и почтеност да бъдат контролирани по-строго лостовете на законодателната и изпълнителната власт.
Назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС беше ясна демонстрация за това. Така политическото задкулисие всъщност продължава да играе на политическата сцена на България. Което е трудно поносимо след управлението на Борисов, Цветанов и техният отбор „калинки“. Очакванията на протестиращите са да се търси промяна на принципите на действие в българската политика, а не на отмъщение. Това е основната причина кабинетът на Пламен Орешарски да няма традиционните 100 дни за поемане на отговорността във властта. Не от политическите сили, а от българите, чиято търпимост не е ни най-малко възстановена – управленска грешка от такъв калибър показва, че на по-ниските управленски нива ще има също толкова фрапиращи решения. Още повече, че назначенията в държавната и областните администрации минават „под радара“ на медийните скандали.
Правителството на практика успя да изчерпи кредита си на доверие с едно-единствено действие, което е груба грешка управленска грешка в настоящия момент. Отговорното политическо поведение на парламентарно представените политически сили е преди правителството да подаде оставка да бъдат приети промените в избирателния кодекс, за да не се мултиплицират възможностите за изборни нарушения, които задълбочават политическата криза в момента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар