сряда, 19 септември 2012 г.


Държавата рекетира гражданите си чрез банки и банкови такси


Защо държавната Българска банка за развитие 
не поеме тази функция?

      Сигурно и вие сте се сблъсквали с този, не бих го нарекъл, досаден, а направо дразнещ случай. Имате да внасяте определена държавна такса или глоба, често дори става въпрос за стотинки. Отскоро уж държавата закръглявала стотинките в наша полза. Отивате на гишето в съответната администрация, а там ви посреща чиновник, който приветливо ви сочи офис на СИБАНК, където минималната такса, която ви прибират е 3,50 лв. Абсурдно?! Разбира се, че е абсурдно да имате да плащате на държавата лев-два, а такската на частната банка е поне 3,50. Услугата не струва толкова, ясно е като бял ден и за мен, и за вас. Просто „банката на властта“ си е гарантирала това положение, с което прибира несметни суми. Практически – за нищо!
      Но алчността и наглостта на СИБАНК не се ограничават в рамките на тези 3,50. О, не! Ако като самоосигуряващо се лице плащате своите осигуровки, сумата нараства до 15-20 лв. Услужливо в СИБАНК може да ви предложат да си откриете сметка при тях и сумата ще падне – само и само парите ви да минават през банката на властта. Отново се подразбира, че Комисията за защита на конкуренцията не си и помисля да направи нещо по въпроса. Нейната задача е да следи коя промоция дава кола или билет за концерт – естествено, че така се гарантира свободния пазар и конкуренцията… Няма проблем, че това положение е факт вече десетки години и никой не смее да повдигне въпроса и да промяна в този узаконен рекет. СИБАНК е недосегаема и оперира с милиарди левове, които са спечелени по нечестен начин.
      СИБАНК е несменяемата „банка на властта“ – още от границата ви подхваща с такса върху „дезинфекцията“ на вашата кола, ако влизате от Турция. Дезинфекцията е тънка струйка вода, която често пъти не уцелва колата – но струва 4 лв. – иначе няма влизане. А до 5 лв. вездесъщата банка получава един лев такса – за какво?! Как точно обслужва „дезинфекцираните“? Левче, не много, ще кажат някои скептици или поддръжници на властта. Но 10 000 коли са 10 000 лева и то ей така, от въздуха или по-точно – от водата.
Едно безобразие, успях да изпитам и лично. След зрелищното ми задържане и престоя в следствения арест съдът ми определи гаранция, която беше петцифрена сума. Даа, познахте – жена ми ги внесе в СИБАНК! Тези средства са  задържани вече 2 години в банката и ще останат там, докато не приключат всички дела срещу мен – без лихва, без обяснения, без срам…
      Сигурно списъкът с безобразията може да продължи безкрайно. Но назоваването на проблема далеч не е и бегъл опит просто да зацикля и аз по темата за олигарсите и тяхната топла и сърдечна връзка с Властта. Не, имам едно конструктивно предложение, за което бих работил с всички сили. Абсолютно безплатно и безвъзмездно съм готов да го представя на вниманието на властта, но с уговорката, че и вие ще знаете за него. Ей така, да не се окаже, че Бойко Борисов или Симеон Дянков са се сетили „изведнъж“ за него. Депозирам го пред вас като граждани и данъкоплатци.
      Държавата може и сама да събира своите данъци и такси. Защото си има търговска банка и тя се казва Българска банка за развитие. Банката действа според специален закон и е под контрола на държавата. Следователно, логичното и отговорно държавническо действие е да ѝ бъде възложено да събира държавните такси – за каквото и да било. Не само от физическите, но и от юридическите лица. Българска банка за развитие към момента работи предимно с фирми, но като търговска банка може да предлага и други банкови услуги. Може би не безплатно, но има вероятност да е по-евтино от СИБАНК – защото е под надзора на държавата.
      Та, предложението ми е: отървете ни от СИБАНК и дайте на Българска банка за развитие да събира таксите, глобите и гаранциите на „абсолютни престъпници“ като мен. Парите директно могат да отиват за финансиране на публично обявените цели на банката: „Развитие на общия икономически, експортен и технологичен потенциал на микро, малките и средни предприятия, които са регистрирани на територията на Република България и прилагане на схеми за финансиране на публични инвестиции и проекти за развитие от значение за националната икономика привличане на средства и управление на проекти от международни финансови и други институции.“ Това е държавническо решение, което може да съживи гореназованите „микро, малки и средни предприятия“. Един вид – всички плащат на една институция, нарушителите плащат повече, но преразпределението на парите е обратно към бизнеса.
      Няма защо да се лъжем – да ти вземат 3,50, с които си плащаш „правото“ да платиш нещо на държавата се нарича само с една дума – рекет. Докато единствената държавна търговска банка стои с умишлено свити функции, една частна събира държавните такси. И те, буквално, са такива, каквито си поиска. Ако имам намерение да оспоря таксите на СИБАНК – на кого мога да се оплача? На премиера – едва ли. Той не може да влияе върху решенията на една частна банка. На финансовия министър – вероятно и той ще ми каже, че банката е спечелила честно и почтено конкурс и наистина няма как да платя на държавата, плащайки по-малко от 3,50.
      Затова, вместо да се оплаквам – направо давам предложение. Но ако трябва да съм честен – не вярвам, че тази власт ще се лиши от своята „банка на властта“. А вие?!

1 коментар:

  1. Познаваме се, г-н Цонев, вие мен - поне по име, още от времето когато бяхте началник на щаба на саморановския зенитен полк, аз вас като министър във ведомствения вестник на който съм репортерствал до... взривяването на военната база в Челопечене - Божидар Спасов се казвам.
    Дали е СИБАНК или друга банка, за мен е все едно - взимат ми пари за превод на мои пари към държавна структура. Има един закон, закон има - да плащаме чрез банка. Аз протестирах преди години пред Националната следствена служба тогава оглавявана от Бойко Рашков, че вместо да внеса парите си за службата директно в службата, ги внасям в банка, но получих административно оформено отговорче. Просто някакви хора са заковали това ми задължение в... законче. Нататък може да сте прав за банката на властта, но това за мен е второстепенният въпрос. Банките ни дерат и съдират кожата. Същевременно има държавни т.н. гербови марки, но един офицер от резерва, артилерийски, от Хасково - Тодор Бойчев мисля се казва, се бореше дълго, с години за правото си да плати на държавата чрез държавните марки, а не чрез... банки. Мисля че спечели съдебното дело, но не получи въпреки това правото и да осъществи плащане към държавата с гербови марки.
    Въпреки че вие ме изхвърлихте от редакцията на военния вестник, аз не храня непрязън към вас. Но и не забравям, че сте... властник. А в момента с тази публикация вие търсите някаква популярност, играете си на дребно с нас простолюдието, хитрувате г-н Цонев.
    моят електронен адрес е: bozhidar_spasov_sofia@abv.bg

    ОтговорИзтриване