вторник, 11 септември 2012 г.


Административната реформа – реформа, реформа… колко да е реформа…

Министрите и чиновниците си поискаха авансово парите за „праведен“ вот на изборите 


          Цялата държавна администрация и общинската под контрола на ГЕРБ се готви за избори. Няма нужда да търсим сложни конспирации за купуване на гласове – всичко се случва наяве, пред очите ни. Министрите искат напълно законно да бъдат платени гласовете на чиновниците – със заплати, от държавния бюджет, т.е. от парите на данъкоплатците и бизнеса. От тези машинации, платени с моите и с вашите пари ГЕРБ очакват не по-малко от 700 хиляди готови гласа. Така министрите и кандидат-депутати искат да си осигурят спокойствие и лоялност по време на кампанията, в която трябва да се изправят пред излъганите и обеднели избиратели и да обещават „чудеса“, ако ги изберат за следващия мандат. Ако ГЕРБ не се страхуваха от санкцията на ЕС и от стягане на кранчето с европроектите, отдавна щяха да „поправят“ избирателния кодекс и да накарат чиновниците да гласуват по месторабота, за да преброят и изловят „предателите“.
          Заради изборите са блокирани всички процедури за намаляване на бюрокрацията на държавно и общинско ниво и за подобряване на капацитета на служителите. Блокирани са проекти по Оперативна програма „Административен капацитет“, защото изводите от тях ще бъдат страховити – в много министерства и подчинените им агенции има не просто дублиране на функции, а в пъти повече некадърни чиновници. Които обаче гласуват под строй…
          Разместването на администрацията из страната също има поощряващ ефект върху структурите на ГЕРБ – знае се, че на доста места координаторите са недоволни от слабата „струйка“ благини, които текат от централната власт. Сега, с преместването на структури и напускането на експерти, които не желаят да бъдат размествани по политически причини, обещанието за изборите е направено и има стимул да се положи усилие за агитация.
          В МВР е блокиран проект, който вероятно ще потвърди официално информацията, която обикаля интернет пространството повече от година – в България има същия брой полицаи и полицейска администрация като в Румъния – при три пъти по-малко население… А може да се окаже и по-лошо, но няма да го разберем преди догодина.
В същото време точно хората на Цветанов първи обявиха „залога“ за вота на полицаите – 25% увеличение на заплатите, запазване на по-дългите отпуски и по-ранното пенсиониране, към които ковчежникът Дянков имаше претенции в преговорите. Битката на вицепремиерските лобита предстои, но престъпниците могат да не се безпокоят – полицаите и следователите, които сами си купуват фенерчета, ножици, рулетки и т.н. едва ли ще имат подобен скок в заплатите.  Но администрацията и специалните служби, които отговарят за подслушването и показните акции вероятно ще получат и повече, за да помагат в манипулацията на изборите. А реформата се отлага за лелеяния следващ мандат.
          След като излезе сух от водата от скандала с „редактирането“ на Ботев и Левски, Сергей Игнатов също откри сезона на преговорите за заплати. Но и тук едва ли учителите ще получат нещо повече от вече обявените 30 лева от 1 януари. За сметка на това чиновниците в министерството, които лапат от фиктивни проекти по европейските фондове вероятно ще получат под най-различни форми солидно „стимулиране“ и в замяна под строй ще бъдат изпратени да агитират по села и паланки. Но редовите учители едва ли ще се хванат на този номер – учениците намаляват прогресивно, а хаосът в образователната система ги е превърнал в брокери, които водят люта битка за записването на всяко дете в училищна или предучилищна възраст. В същото време повечето зрелостници завършват средното си образование и родителите им ги изпращат със сетни сили да учат в чужбина и със заръката, ако могат, да не се връщат обратно. Затова и Игнатов ще трябва да се понапъне и да обещае повече учителски гласове, за да облажи своите приближени в министерството.
          Най-болно ми е да говоря за положението в МО и затова го оставих за последно. Военните не са получавали нещо значимо като увеличение от времето, когато бях министър. И вероятно няма да получат, защото козируват по устав, а не на партийни събрания. Аню Ангелов се включи в общия хор по-скоро от кумова срама, а не защото може да обещае да заведе под строй офицери, сержанти и войници да гласуват за ГЕРБ. Това, всички знаем, няма как да се случи. Освен с разпродажба на имоти на безценица и орязване на разходи и социални придобивки, Ангелов няма какво друго да отчете. Продал е 60 имота с „отпаднала необходимост“ за 11,6 милиона лева – за които простата сметка показва, че всеки за всеки от тях МО е получило под 200 хиляди лева – под цената на приличен апартамент в София…
          В целия този предизборен битак Борисов и Цветанов подготвят ГЕРБ за изборите като Алековите Гочоолу и Дочоолу – при загасени лампи и със заплашително скърцане със зъби към свои и чужди. Ръководството на партията е тръгнало като инквизиция из страната и търси вътрешни връгове и скатаващи се местни партийни босове, които да замени с нови и гладни за власт кариеристи и шмекери. При такава управляваща партия, да бъдеш в опозиция означава просто да имаш чувство за хумор и здрави нерви, за да издържиш…

Няма коментари:

Публикуване на коментар