сряда, 23 януари 2013 г.

НСО – „Не Стреляй, Октай!“


Милиционерите от ГЕРБ за пореден път доказаха, че за тях всички вицове са верни…

Съботния опит за покушение над Ахмед Доган и груповата неадекватна реакция на НСО, МВР и цялото политическо ръководство на ГЕРБ сериозно ме разколеба дали с властта живеем в една и съща държава. Очевидно е, че на тях проблемите на едва оцеляващия обикновен българин са им особено чужди. Но че са готови заради едната немарливост да рискуват предизвикването на сериозна политическа криза, а дори и на политически базиран междуетнически конфликт – е, това вече надмина и най-смелите опозиционни прогнози. А и в последствие се оказа, че речта на Доган не е била протоколна и не е служела само за това да си подаде оставката, а авторитетно се присъедини към общата констатация на опозицията, че властта в България се е превърнала в диктатура.
На фона на дебата отпреди няколко месеца за увеличения бюджет на МВР, който с тъпо и упорито мълчание мина безпрепятствено през парламента и е над 1 млрд. лв. случилото се на конференцията на ДПС показа къде е отишло увеличението – за осигуряване на подривната дейност сред политическите опоненти, за прикриването на слабата оперативна работа и за запазването на топли, безопасни и доходни места под шапката на самото министерство. Затова и си позволих да предложа в заглавието на този текст новата стратегия зад абревиатурата НСО – службата просто се моли да не стане някой сакатлък… Самата НСО, продължава да работи извън рамките на закон за дейността и е подчинена по особено гламав и унизителен начин на Цветан Цветанов, демонстрира пълна безпомощност и показва, че освен да варди властта от народната любов май няма друга особено важна задача. Потулените случаи с инциденти с коли на НСО на пътя се оказаха невинна закачка в сравнение с това, което проспаха гардовете в събота.
Самият Тодор Коджейков, за когото няма как да намеря сили в себе си да нарека „генерал“, защото ще обидя толкова много истински генерали допълнително наля масло в огъня с импровизирана пресконференция, на която се оправда, че всъщност НСО не отговаряли за охраната на събитието, а само за сигурността на Ахмед Доган. Е, добре – а как всъщност се съотнасят тези две неща, след това, което видяхме хиляди пъти по всички телевизии?! От какво всъщност могат да предпазят публична личност като лидера на ДПС – вероятно от навяхване на крака при слизане от трибуната. Но явно човекът толкова си може – дадоха му идеална възможност да си подаде сам оставката, а той я пропиля особено лекомислено – 4 часа след инцидента безпомощно мънкаше и обясняваше, че още не е изгледал записите, които всички зрители на националните телевизии вече бяха изучили покадрово…
ДПС съвсем естествено и логично пожелаха случаят да бъде обект на международно разследване. Защото полицейският водевил вероятно под контрола на Цветанов ще се премести в следствието и прокуратурата, където той е наредил свои хора, които има да засвидетелстват своята признателност за осигурените постове. Разбира се, че един психически неуравновесен и линчуван човек, попаднал в ръцете на психолозите от МВР може да признае всичко – дори това, което не е имал намерение да направи.
А за обикновения гражданин остава тежката поука – ако някой може да си позволи да насочи пистолет по време на публично мероприятие срещу изявен български политик – то какво остава за сигурността на семейството, близките и собствеността му?! Ей сега му е времето Цветанов да поръча цял албум от трогателни песни за „родната полиция“ – едва ли има по-жалка ситуация, в която може да постави професионалистите в системата на МВР и на сигурността като цяло!

Няма коментари:

Публикуване на коментар