четвъртък, 18 септември 2014 г.

Служебния кабинет така се превърна в „сапьор“ на ГЕРБ, че Бойко чак го досрамя!



Първото и най-важно занимание на назначения от президента Плевнелиев служебен кабинет, бе да започне политическа чистка – уволнения и нови назначения на възлови постове в държавата. Само за 20 дена власт, кабинетът успя да смени 15 от общо 28-те областни управители. Подмените засягат важни избирателни райони като Благоевград,  Пловдив, Русе, Плевен, Велико Търново, Габрово, Разград, Шумен, Стара Загора, Варна, Софийска област и др.. Ако действа все с такава скорост, служебното правителство за 2 месеца може да изпълни няколкомандатна програма! За съжаление тази уникална продуктивност е само по отношение на кадровите кадрили!
Излиза въпросът обаче доколко спазва този кабинет конституционните си правомощия. Напомняме, че той бе оглавен не кой да е, а точно от професора по Конституционно право Георги Близнашки!  Дали специалиста по конституционно право и служебен премиер би отрекъл, че първостепенна задача по конституция на кабинета му е да подготви предсрочните избори?
Вместо това министрите му запретнаха ръкави и като вещи сапьори се заеха да разчистват полето на предизборната битка.  
Първи бяха областните управители, защото контролират изборите по места и са на пряко подчинение на правителството. Професорът- конституционалист най-добре знае това! Явно знае и кои са правилните хора, тъй като повечето назначения са на приближени или откровени членове на ГЕРБ.
До тук уволненията могат да минат като „грижа за изборната организация....!?
Какво да кажем обаче за другите рокади!?! Подмяна например на ръководството на независимия енергийния регулатор ДКЕВР с нова напълно безсмислена  структура, наречена Енергиен борд? Имало било нужда от експерти! Ами да бяхте сменили целия  регулатор, вместо да му слагате „вожд“.
Рекордьор по отношение на военно-тактическата рокадна подготовка се оказа дама – екс регионалния зам.-министър на ГЕРБ Николина Николова,(сега Ангелкова) и служебен министър на транспорта. Някой случайно да разбра какво наложи бързите смени един след друг на шефовете на УС на БДЖ, на летище София  и на "Ръководство на въздушното движение"?! Новината си мина и замина и никой дори и не попита „защо?“  Явно на народа, пък и на медиите, толкова им писна от политическо дебелоочие и фарс, че са превърнали приказката „кучетата лаят – кервана си върви“ в символ верую на народното омерзение.  Няма как да не ми се върти натрапчивата мисъл, че някой прави всичко това, защото може, а не защото трябва! А пък ако трябва - то на кого? И всичко това щеше да е малко по-малко абсурдно, ако днес първият гербер в държавата сам не се възмути от уволненията на служебния кабинет! Горкият, Бойко! Това бива уволнения, бива, ама чак него го досрамя от рокадната вещина на служебното правителство!
А Вие г-н Близнашки, бъдете истински конституционалист! Сегашният Ви пост Ви задължава!

Няма коментари:

Публикуване на коментар