вторник, 7 октомври 2014 г.

Изборите, на които всички изгубиха



Ще запомним 5 октомври 2014 г. с най-ниската избирателна активност от 25  години насам.
В житейски план, четвърт век е достатъчен да се роди дете, да израсне и да се изгради като личност. На двадесет и петата си година българската демокрация отблъсква гражданите, за които бе родена и в чиито интерес би трябвало да работи.
Ниската избирателна активност предопределя ниската легитимност на 43-то Народно събрание, защото партиите в него представляват по-малко от 40% от българите. Такъв парламент трудно ще излъчи правителство, което управлява в интерес на хората. Още по-трудно ще бъде да приема добри закони, защото всяко мнозинство ще е плод не на съгласие, а на задкулисни пазарлъци.
Ако набедените за политически елит у нас си дават сметка за огромната си отговорност пред хората, то те ще се стреснат. Ще се опитат поне този път да постъпят по-различно, отколкото досега. Но мълчанието в нощта на изборите и ослушването им говорят, че ще продължават, както си знаят.
Доверието в държавността и в българските институции ще намалява още и още. Това е пагубно за развитието ни като българи, като граждани и като нация. Еврофондовете и магистралите няма да компенсират липсата на почтеност в поведението и на кауза в политиката.
 Затова най-доброто, което можем да извлечем от всички тези лоши процеси, са поуките за бъдещето. Ако, разбира се,  искаме да имаме бъдеще в България.
За мен кампанията на партия „Нова алтернатива” на тези избори беше мотивираща, а резултатът – разочароващ. Давам си сметка, че не успяхме да убедим достатъчно хора в нашата кауза – че ИЗХОД ИМА. Предстои ни да анализираме както пропуските, така и свършената работа с политическия съвет на партията,  с координаторите и с организациите, които ни подкрепиха в кампанията.
Когато преди по-малко от две години учредихме „Нова алтернатива”, я замислихме като дългосрочен проект, насочен срещу политическото статукво, срещу задкулисието и олигархията, които рушат демократичните ценности у нас. Виждам колко сме били прави, отчитам колко трудно постижима е целта  ни. Но съм мотивиран от срещите си с хората – и с по-зрелите, но особено с по-младите, които имат смелост да се занимават с политика.
Благодаря на всички, които ни подкрепят!
Продължаваме заради вас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар