сряда, 7 ноември 2012 г.


Мистерията „Коиловци“ показа, че националната ни сигурност е застрашена и управляващи и разследващи се подиграват с общественото доверие


Ако се дистанцираме от ироничните коментари, че в Коиловци набиха като пладнешки айдуци 5-мата френски командоси, над случая надвисва все по-сериозна политическа и информационна мъгла. Разбира се, в ситуации като тази истинските мотиви и факти при разследването винаги остават скрити, но с министър на вътрешните работи като Цветан Цветанов не е и нужно да се блокира информацията и тенденциозно да се изкривяват фактите. Липсата на данни в информационното пространство вече ни уплаши достатъчно много. Защото, ако цитираме Йордан Радичков „…най-страшно е, когато някой непрекъснато ни повтаря „Няма страшно!“. Но все пак не е лошо да допълним вече известните от онлайн-медиите факти с още няколко, върху които ни обърнаха внимание експерти по сигурността.

Да караме по хронология. Първо, ако вътрешният министър на България нарича чужди командоси „екстремни спортисти“, за каква национална сигурност говорим? Случаят е потулен главно заради прибързаната и некомпетентна реакция, но е факт, че не Гранична полиция или контраразузването засичат чуждите агенти, които „тренират“, а ги хващат стопани от Коиловци и ги бият като крадци. Това е сериозен проблем – а ако утре вместо „приятелски“ французи се приземят терористи – Цветанов пак ли ще разчита на самоорганизирани полски пъдари и отрядници по реколтата, за да ни защитят?

Второ – френски журналист даде интервю, в което успокояваше българските граждани, че било нормално командоси да правят „туристически“ набези на чужда територия, за да бъдат подготвени за неприятни изненади. Да действа ДРГ (диверсионно-разузнавателна група) обаче, без да бъде уведомен военният ни аташе във Франция или офицер за свръзка, е нарушение на колективния договор на НАТО. И тук освен некомпетентния министър на вътрешните работи вината солидарно я носи и аналогично некомпетентния министър на отбраната – Аню Ангелов. Командосите са били добре подготвени, никакви водолазни костюми не са носили, а екипи и кислородни бутилки за скок от голяма височина (минимум 15 000 метра) и затова са успели да се приземят незабелязано. Но освен това има информация, че в багажа на френския екип е открито количество морфин – което е минало по някакъв начин през държавната ни граница…

И ако допуснем, че българските спецчасти опитат да върнат визитата в подобен район във Франция – едва ли ще ги посрещнат легендарните френски селяни, които бранят реколтата си. Защото Коиловци е на по-малко от 20 километра от военното летище в Долна Митрополия, на по-малко от 10 от петролните кладенци в Долни Дъбник и на около 80 от АЕЦ „Козлодуй“. Това са все стратегически обекти, около които гъмжи от контрол и мерки за сигурност, при които когото и каквото и да засекат тамошните командоси – първо стрелят, а после питат, ако някой или нещо все още мърда. Тренировките на французи около подобни обекти буди не просто недоумение – това си е директна заплаха за националната сигурност и всеки, който твърди противното, просто се чуди как да си скрие главата в пясъка, за да не се изправя срещу факта, че нашата система вече не работи срещу външни заплахи, а гони политически противници вътре в страната. Самозаблудата, че като членове на НАТО можем да делегираме националната си сигурност на други страни, е не просто опасна. След атентата в Бургас има и доказателства, че именно това несериозно отношение към сериозни неща може да ни вкючи в картата на глобалния тероризъм.  

Трето – удобното забравяне на трагедията от Сарафово и липсата на информация за разследването след Коиловци са най-плашещи. След атентата в Бургас, Израел изтегли всички ключови свидетели и разследващите органи от наша страна остават да разчитат единствено на информация от втора ръка. Същото се случи и този път. Защо от Коиловци похитените бяха „изведени” преди българските власти да разберат дали наистина са „любители на екстремни спортове”? Отричат, че са били с фалшиви документи, не казват къде са двамата избягали от петимата. Как тогава не само двамата братя, които спипаха французите в нивата, да не се страхуват, а и всички, които живеем в България? Нас все нещо ни изненадва – атентат в Бургас, парашутисти в нивата, пък не на последно място и това, че при информация от Франция за командоси – продължават да ни заблуждават, че имаме на гости туристи. Дали управляващите очакваха да ги посрещнат с хляб и сол, а не с кирки и юмруци? Защото в Коиловци по-голям проблем от националната сигурност е хлябът. В прогресивно обедняващия регион - заради препитанието, а не заради наложителната спецотбрана, братята са били на нивата. Дали службите ни разчитат само на това, че за залък хляб селяните в страната ще обезпечат сигурността ни по въздух, по вода и по суша?  

Няма коментари:

Публикуване на коментар