четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Токовият удар ще бъде с тежки политически последствия


Бойко Борисов за пореден път приложи пожарникарска стратегия в държавното управление

Веднъж пожарникар – винаги пожарникар! Премиерът никога не излиза да провери дали някой замисля умишлен палеж – той се намесва само, когато види, че има добре надигнали се пламъци и след това в геройска поза може да стъпи сред вече угасените останки и да обясни колко героично е действал. Но в случая с „изпържването“ на абонатите със сметките за ток, сметките на огнебореца Борисов едва ли ще излязат. Той допусна съществена грешка, която политологът доц. Румяна Коларова посочва като основен дефект на българската демокрация – действията ad hoc и ad hominem, т.е. според случая и според човека.

Първо, защото самият той наложи на държавата ранния старт на предизборната кампания, в която цялото правителство директно се превърна в предизборен щаб. Това веднага дава сигнал на обществото, че трябва да се готви за сериозно пропагандно замазване на зулуми, грешки и далавери от цял мандат. А на опозиционните партии – че политическата „цена“ на всяка грешка във властта се вдига неимоверно. И в случая с надутите сметки и непрозрачната дейност на ЕРП-тата пожарът вече е изгорил къщата, преди пожарникарите да са излезли от портала на пожарната. Тактическият ход с уволняването на Ангел Семерджиев не само че не отклони вниманието към пладнешкия обир с държавна благословия, а напротив – постави го в центъра на общественото внимание и всъщност фокусира принципното обществено недоволство в конкретно и ясно изразено – държавният чадър върху монополния произвол.

Второ, на думи всесилният Бойко Борисов, който промени купища социално ориентирани закони, договори и др. нормативни актове така, че да ликвидира социалният елемент в тях и да закопчае здраво хората към НАП и пълненето на бюджета от обедняващите българи. След което… познахте – оправда се с предишното правителство! Давам един пример, с който съм и административо, и емоционално свързан – отмяната на всички социални придобивки на военните, които извоювах докато бях министър – изчезнаха, изпариха се, сублимираха. А бяха направени, не от държавния бюджет, а с икономии в бюджета на МО! И нека да отбележим, че „бизнес“, като този практикуван от ЕРП-тата може да съществува само, ако съответните се отчитат редовно с партийни и лични куфарчета… И тук най-ясно личи чий интереси защитава Бойко Борисов – а те не са държавните и гражданските. Гнусното в случая е, че ще бъдем заляти с обилна и лепкаво-сладка предизборна кампания от ГЕРБ, а ще сме си я платили авансово И със сметките за тока…

Трето, оттук нататък полезен политически ход с ЕРП-тата няма! Либерализацията всъщност ще откаже тези паразитни структури да извършват каквато и да е дейност, защото на практика полза от тяхното посредничество няма, а мрежата, заради която дерат по няколко кожи от абонатите си е дори в по-лошо състояние, отколкото при поемането ѝ. Национализацията пък, за която пък БСП мечтае ще ни вкара в приключение с регулациите на Европейския съюз – ще ни друснат една солидна глоба, която ще платим… пак познахте – ние всички с данъците си! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар