вторник, 26 февруари 2013 г.

Да опазим президента от агресията на министър-председателя в оставка Бойко Борисов


Наглото и агресивно поведение на бившият министър-председател Бойко Борисов при вчерашното връщане на проучвателния мандат на ГЕРБ за съставяне на ново правителство е заплаха за демокрацията и следването на конституционните норми в България. По време на 20 минутното си обръщение Бойко Борисов си позволи да използва махленски тон и унижи Президента на републиката с незаслужени квалификации и обвинения. Без да се съобразява с добрият тон и процедурите, вменени от Конституцията на РБ, г-н Борисов се опита настоятелно да инструктира президента как да си върши работата. Неколкократно бившият министър-председател постави под съмнение способността на президента да състави служебно правителство. Изкуствената загриженост на г-н Борисов по време на театралният му монолог, затвърди впечатлението, че според Борисов и ГЕРБ президентът Плевнелиев е просто протоколна фигура, а не гарант на демокрацията в нашата държава. Публичното проявеното пренебрежение и агресия на премиерът в оставка са недопустими и не трябва да останат без отговор от всички политически сили. Сега е моментът да проявим подкрепата си за Президента на Република България и всички заедно да го защитим от агресията на бившия вече министър-председател.

В този труден за страната период наблюдаваме нещо много рядко: видяхме как за броени дни президентът на републиката успя да се отърси от партийната зависимост и излезе от сянката на министър-председателя. Утвърждаването на личния му авторитет беше допълнително подсилено от факта, че той единствен от управляващите се осмели да слезе при протестиращите хора на улицата. Това достойно поведение очевидно плаши Бойко Борисов, който не желае да допусне че президентската институция ще стане независима от него. Израстването на президента Плевнелиев до силна и влиятелна фигура, която да гарантира мирното протичане на политическите процеси в страната явно е  в противоречие със замисъла на Бойко Борисов да се възползва от народното недоволство и да се върне на власт благодарение на насаждането на страх от промяна в населението.

Затова ви призоваваме – да застанем на страната на Президента и да го защитим от агресията и просташкото говорене на Бойко Борисов! Да покажем че сме единни в исканията си за правова и справедлива държава, в която властва законите, а не личният произвол на управляващите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар